Principer för ljusreglering

Buss och styrsystem
glödlampa

Den teknik som används av vanliga dimmers på marknaden kallas fasvinkelstyrning, som fungerar genom att skära av en del av nätspänningen för att variera RMS spänningen som matas till lampan. Ljusstyrkan i lampan kan därmed styras genom att öka eller minska RMS-spänningen och därmed effekten till lampan.

Framkantsstyrning (L, R-laster)

Framkantsstyrning

Bakkantsstyrning (C, R-laster)

Bakkantsstyrning

Som framgått ovan finns det två sätt att styra spänningen, antingen i början av sinusvågen eller i slutet av den. När styrningen sker i början av sinusvågen kallas det framkantsstyrning, när styrningen sker i slutet av sinusvågen kallas det bakkantstyrning.

Framkantsstyrning:
Kallas också framkantdimning, reglering på positiv flank, leading edge, induktiv, indikeras med ”L”.

Framkantsstyrning krävs för induktiva laster som måste kopplas ur när spänningen är 0, annars genereras höga spänningstoppar (hundratals volt) som kan förstöra dimmern. Alltså regleras effekten genom att förskjuta inkopplingen av spänningen.

De belastningar som måste hanteras på detta sätt är:
– Resistiva laster (vanliga glödlampor, 230 V Halogenlampor, etc.)
– Induktiva laster (spolar, lågvoltshalogenlampor med konventionell transformator, etc)

Om en kapacitiv last (elektronisk transformator) dimras med framkantsstyrning, uppstår höga strömtoppar (många ampere, beroende på lastens kapacitans) vid varje halvvåg. Vid 50 Hz motsvarar det 100 strömspikar per sekund. Dessa strömspikar ökar den totala strömmen genom kretsen och kommer att minska lampans livslängd, förkorta livslängden för elektroniska komponenter och orsaka haveri av antingen dimmern, elektroniska transformatorn eller lampan.

Bakkantsstyrning:
Kallas också bakkantdimning, reglering på negativ flank, trailing edge, kapacitiv, indikeras med ”C”.

Bakkantsstyrning krävs för kapacitiva laster som måste kopplas in när spänningen är 0, annars genereras höga strömtoppar (flera ampere beroende på kapacitans) som kan förstöra dimmern. Här regleras effekten genom att klippa sinusvågen i bakkant.

De belastningar som måste hanteras på detta sätt är:
– Resistiva laster (vanliga glödlampor, högspänning Halogen lampa, etc.)
– Kapacitiva laster (elektronisk transformator, lågenergilampor som kompaktlysrör(CFL))

Om en induktiv last dimras med bakkantsstyrning uppstår höga spänningstoppar (> 600V) vid varje halvvåg. Vid 50 Hz motsvarar det 100 spikar per sekund. Dessa spänningsspikar ökar den totala spänning och ström i hela kretsen och kommer att minska lampans livslängd, förkorta livslängden för elektroniska komponenter och orsaka haveri av antingen dimmern, transformatorer eller lampan.

Enligt förklaringen ovan kan induktiva och kapacitiva laster inte blandas eftersom de kräver olika metoder för ljusreglering. Dock kan resistiva laster dimras av endera metoden så att du kan blanda resistiv(R) och induktiv(L) last, eller resistiv(R) och kapacitiv(C) last.

Dimensionering och design av belysning med dimmer

Registrering för nyhetsbrev

Tack för att ni är intresserade av vårt nyhetsbrev. Vi delar med oss av produktnyheter, applikationer och aktiviteter. För att ni ska få den information som intresserar just er rekommenderar vi att ni fyller intresseområden.